octombrie 6, 2016

Grecia – Sf . Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Grecia – Sf . Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Salonic, Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfânta Sofia –
Complexul Monahal Meteora – Mănăstirea Sf. Paraschevi –Souroti, Măn. Sf. Ioan Teologul – Mănăstirea Rila

Călătorii pentru suflet

Alegând programele ”Călătorii pentru suflet” participați la proiectele desfășurate de Fundația Christian Hope. Toate profiturile generate de aceste programe vor fi donate pentru actvități de redare a speranței copiilor nevoiași, scopul principal fiind
acela de a le oferi acestora șansa la o viață normală.

Program

 Ziua 1, 23 octombrie. București – Salonic (700 km.)
Intalnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr 158, plecare la ora 20.00 pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

 ZIUA 2, 24 octombrie. Tur al orașului Salonic – Paralia Katerini (70 km.)
Ajunsi în Salonic începem un tur pietonal cu vizitarea celor mai importante obiective din oras: Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (aici sunt adăpostite moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir), apoi Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia (sec. V); în continuare avem ocazia să vedem Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297; ne îndreptăm spre Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare și renumită biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, ridicat în sec. XV, aflat pe faleză este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare în Paralia Katerini.

 Ziua 3, 25 octombrie. Meteora – Măn. Sf. Paraschevi (400 km.)
Mic dejun. În acestă zi vă propunem o excursie opțională către mănăstirile suspendate între cer și pământ – Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora și ne vom delecta cu o prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Ne îndreptăm către Paralia Katerini prin defileul din Valea Tembi și facem o pauză și vizităm Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Răspîndind creştinismul şi botezând noi creştini, sfânta a ajuns şi în Grecia. Când a ajuns la Tembi, acolo unde astăzi se află altarul închinat în cinstea ei, a fost prinsă de închinătorii la idoli şi a fost dusă la guvernatorul acelui ţinut, care se numea Tarasios. Acesta a încercat să o facă să renunţe la credinţa creştină şi la lucrarea ei, dar nu a reuşit. Atunci a supus-o la mai multe chinuri, însă sfânta le-a răbdat cu mult curaj. La sfârşit, Tarasios a poruncit să i se taie capul şi aşa sfînta Paraschevi şi-a încredinţat sufletul lui Iisus Hristos, pe care L-a propovăduit şi Căruia şi-a închinat toată viaţa. Trupul ei a fost înmormîntat pe ascuns de câţiva creştini. La mormîntul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a bolilor de ochi, minuni care continuă şi în zilele noastre. Cazare în Paralia Katerini.

 Ziua 4, 26 octombrie. Sărbătoarea Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir în Salonic – Măn. Buna-Vestire – Souroti, Măn. Sf. Ioan Teologul (400 km.)
Micul dejun. Deplasare către Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, din Salonic, pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului bisericii. În continuare vizităm Mănăstirea Buna-Vestire din localitatea Ormilia, apoi ne vom îndrepta către Souroti și vom vizita Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul din localitate. Mănăstirea este vestită deoarece aici se află mormântul Cuviosului Paisie Aghioritul și sunt adăpostite moaștele Sfântului Arsenie Capadocianul. Cazare în Paralia Katerini.

 Ziua 5, 27 octombrie. Paralia Katerinii – Mănăstirea Rila – București (780 km.)
Mic dejun. Plecăm spre casă și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei și, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

5 zile – autocar   La 95 €

DATE DE PLECARE
23.10.2016

TARIFUL INCLUDE
• Transport cu autocar climatizat, clasificat;
• 3 cazări cu mic dejun la hotel de 3*;
• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu și preot însoțitor

TARIFUL NU INCLUDE
• Servicii opţionale: excursia optională la Meteore și Mănăstirea Sf. Paraschevi (25 Euro/pers.);
• Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale)
• Alte taxe şi cheltuieli personale.

BONUSURI
• Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de PELLERIN CLUB CARD.
• reducere 20% la excursia la Complexul Meteora pentru posesorii de PELLERIN CLUB CARD

OPTIONAL
• excursie optională la Complexul Monahal Meteora (25 Euro/pers.) – se organizează cu întrunirea a minim 25 pers.

REDUCERI & SUPLIMENTE
• supliment opțional de cină (20 euro/pers. – 3 cine)
• supliment single 50 €
• reducere pentru a 3-a pers în cameră 15€

Trebuie să vezi

Complexul Monahal Meteora
Meteora in traducere inseamna „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae). Primele mănăstiri datează din secolul al XIV-lea, fiind construite pentru a scăpa de turci și albanezi. Sf. Atanasie din Meteora, expulzat din Republica monastică Muntele Athos, a fondat Mănăstirea Marele Meteor cu mai mulți adepți, urmat de alte comunități care au ocupat stâncile. Doar șase mănăstiri sunt încă funcționale în prezent, unele fiind reocupate după o perioadă de abandon:
• Agios Nikolaos (Sfântul Nicolae).
• Agios Stefanos (Sfântul Ștefan).
• Aghia Triada (Sfânta Treime)
• Marele Meteor, sau Mănăstirea Schimbării la Față. Aceasta este prima ca mărime și vechime, fiind ocupată în permanență de la începuturile sale.
• Roussanou
• Varlaam

Salonic – Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Biserica Sfântul Dumitru din Salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserică dedicată acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie. Racla este așezată în partea stângă a naosului bisericii, într-un mic paraclis din marmură și împodobit cu fresce din viașa sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioșilor spre dobândirea sănătații sufletești și trupești.

Souroti – Mănăstirea Sf. Ioan Teologul
Dintre învățăturile Sf. Paisie Aghioritul amintim “Viaţa duhovnicească a mamei va ajuta fără zgomot şi sufletele copiilor ei” , “Nu ajunge credinţa în Dumnezeu, ci este nevoie şi de încredere în Dumnezeu. Încrederea în Dumnezeu atrage ajutorul Lui” , “După cum ciorchinele, dacă îl tai din viţă, se strică, putrezeşte şi nu se mai coace, tot astfel şi dragostea, dacă o desparţi de taina nunţii, prin care se hrăneşte din darul lui Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu se va strica, se va denatura într-un fel sau altul.”
Suroti este o localitate întemeiată de imigranți, după războaiele din Balcani și schimbul de populație, între Grecia și Turcia, din apropierea orașului grec, Salonic (25 km.) din provincia Macedonia. Din anul 1922 localitatea este un sat închegat care cuprindea peste 50 de familii ajunse aici din Asia Mica. Mănăstirea are două hramuri: unul al Sfântului Ioan Teologul (sărbătorit la 7 ianuarie), iar al doilea al Sfântului Arsenie Capadocianul (sărbătorit la 10 noiembrie), ale cărui Sfinte Moaște se află așezate în biserica mare. Cuviosul Paisie Aghioritul a fost unul dintre părinții care au viețuit la Sfântul Munte Athos. Născut în localitatea Farasa, lângă Capadocia, în Asia Mică, a fost botezat de Sf. Arsenie Capadocianul. În anul 1924, familia acestuia se va muta în Konita, Grecia. Părintele Paisie s-a îmbolnăvit în anul 1966 și a fost internat pentru o vreme într-un spital din Salonic unde a fost îngrijit pe toata durata bolii de viețuitoarele (viitoare călugărițe) din Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul, din Suroti. Acest fapt a făcut ca Sfântul Părinte Paisie să fie legat de această mănăstire pe care nu o va mai parăsi. Trecerea sa la Domnul a avut loc în anul 1994, iar mormântul său se află în incinta mănăstirii. La mormântul Sf. Paisie Aghiroitul, mulți pelerini vin sa se închine, împărtășindu-i învățămintele. Părintele Paisie Aghioritul a fost trecut în rândul sfinților în data de 13 ianuarie 2015, data de prăznuire fiind 12 iulie.

Grup minim 35 pers.
Turiştii sunt rugaţi să se prezinte la locul de îmbarcare cu cca 15- 30 min. înainte de ora comunicată.

Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.

%d blogeri au apreciat: