octombrie 6, 2016

Grecia – Sf. Nectarie Taumaturgul

Grecia – Sf. Nectarie Taumaturgul
Salonic, Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Sf. Sofia –
Complexul Monahal Meteora – Insula Eghina, Sf. Nectarie – Mănăstirea Nea Makri – Mănăstirea Sf. Paraschevi – Mănăstirea Rila

 

Călătorii pentru suflet

Alegând programele ”Călătorii pentru suflet” participați la proiectele desfășurate de Fundația Christian Hope. Toate profiturile generate de aceste programe vor fi donate pentru actvități de redare a speranței copiilor nevoiași, scopul principal fiind
acela de a le oferi acestora șansa la o viață normală.

Program

 Ziua 1, 6 nov. București – Salonic (700 km.)
Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara, Calea Griviței, nr 158, plecare la ora 20.00 pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

 Ziua 2, 7 nov. Tur al orașului Salonic (75 km.)
Ajunși în Salonic ne vom îndrepta către Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir unde avem ocazia să ne închinăm la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Ne vom deplasa pe jos către Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia (sec. V), apoi vom vedea Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297; ne îndreptăm către Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare și renumită biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, ridicat în sec. XV, aflat pe faleză este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

 ZIUA 3, 8 nov. Paralia Katerini – Meteora – Atena (550 km.)
După micul dejun vom pleca spre zona Kalambaka, unde se vizitează Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (vom vizita 2 sau 3 mănăstiri în funcție de program) apoi ne vom delecta cu o prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Părăsim vestitul Complex Monahal de la Meteora, nu înainte de a imortaliza imaginea incredibilă oferită de mănăstirile „suspendate între cer și pământ”. Cazare în Atena.

 ZIUA 4, 9 nov. Atena – Insula Eghina – Atena (200 km.)
Mic dejun. Ne vom îndrepta în cursul dimineții către portul Pireu – de unde ne vom îmbarca pe ferry-boat cu destinația Egina. Insula Eghina, cea mai întinsă dintre insulele golfului Saronic, situată la aproximativ 40 de minute de capitala grecească, este cunoscută datorită culturii de fistic dar și datorită faptului că aici sunt moaștele Sfântului Nectarie. Odată ajunși pe insulă ne vom bucura de atmosfera insulară, apoi ne vom îndrepta spre Mănăstirea Sfânta Treime. Aici găsim Mănăstirea Sfânta Treime, vizitată de mii de pelerini anual, unde sunt adăpostite moaștele Sfântul Nectarie. O parte din moaștele Sfântului Nectarie se află la Mănăstirea Radu Vodă din București. La Mănăstirea Sfânta Treime vom participa la Sfânta Liturghie cu ocazia prăznuirii Sfântului Nectarie. Revenind spre Atena vom trece prin localitatea Nea Makri. Pe “colina neprihăniților” din localitate este Mănăstirea Buna-Vestire ce adăpostește moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Cazare la hotel în Atena.

 ZIUA 5, 10 nov. Atena – Măn. Sf. Paraschevi – Paralia Katerini (500 km.)
După micul dejun ne îndreptăm către Paralia Katerini prin defileul din Valea Tembi și facem o pauză și vizităm Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Răspîndind creştinismul şi botezînd noi creştini, sfânta a ajuns şi în Grecia. Cînd a ajuns la Tembi, acolo unde astăzi se află altarul închinat în cinstea ei, a fost prinsă de închinătorii la idoli şi a fost dusă la guvernatorul acelui ţinut, care se numea Tarasios. Acesta a încercat să o facă să renunţe la credinţa creştină şi la lucrarea ei, dar nu a reuşit. Atunci a dat-o la mai multe chinuri, insa sfânta le-a răbdat cu mult curaj. La sfîrşit, Tarasios a poruncit să i se taie capul şi aşa sfânta Paraschevi şi-a încredinţat sufletul lui Iisus Hristos, pe care L-a propovăduit şi Căruia şi-a închinat toată viaţa. Trupul ei a fost înmormîntat pe ascuns de câţiva creştini. La mormîntul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a ochilor, minuni care continuă şi în zilele noastre. In apropiere de Paralia vizitam Mănăstirea Sf. Efrem Sirul și Mănăstirea Sf. Dionisie din Olimp construită în secolul al XVI-lea, este situată la o altitudine de 850 de metri la poalele Muntelui Olimp. Fondatorul său a fost Sfântul Dionisie din Olimp, sărbătorit anual în data de 23 ianuarie. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

 ZIUA 6, miercuri, 11 nov. Paralia Katerini – București (780 km.)
Mic dejun. Plecăm spre casa și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei și, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

6 zile – autocar
la 245 €

DATE DE PLECARE
06.11.2016

TARIFUL INCLUDE
• Transport cu autocar climatizat, clasificat ;
• 4 cazări cu mic dejun la hotel de 3*
• Ferryboat Pireu – Eghina – Pireu (Insula Eghina)
• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu și preot însoțitor

TARIFUL NU INCLUDE
• Intrările la obiectivele turistice (aproximativ 4 Euro de Mănăstire la Complexul Meteora)
• Alte taxe şi cheltuieli personale.

BONUSURI
• Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului PELLERIN CLUB.

REDUCERI& SUPLIMENTE
Supliment de single 80 €
Reducere pt a 3-a pers. în cameră 15 €

Trebuie să vezi

Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – Salonic
Biserica Sfântul Dumitru din Salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserica dedicată acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie. Racla este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură și impodobit cu fresce din viața sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioșilor spre dobândirea sănătății sufletești și trupești.

Complexul Monahal Meteora
Meteora în traducere înseamnă „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae). Primele mănăstiri datează din secolul al XIV-lea, fiind construite pentru a scăpa de turci și albanezi. Sf. Atanasie din Meteora, expulzat din Republica monastică Muntele Athos, a fondat Mănăstirea Marele Meteor cu mai mulți adepți, urmat de alte comunități care au ocupat stâncile. Doar șase mănăstiri sunt încă funcționale în prezent, unele fiind reocupate după o perioadă de abandon:
• Agios Nikolaos (Sfântul Nicolae).
• Agios Stefanos (Sfântul Ștefan).
• Aghia Triada (Sfânta Treime)
• Marele Meteor, sau Mănăstirea Schimbării la Față. Aceasta este prima ca mărime și vechime, fiind ocupată în permanență de la începuturile sale.
• Roussanou
• Varlaam
Insula Eghina – Sf. Nectarie
Insula Egina este cea mai apropiată insulă de Atena, la numai o oră depărtare cu ferryboatul. În total contrast cu Atena, reprezintă o oază de culoare şi liniste cu o dulceaţă aparte. Eghina, destinația favorită a atenienilor pentru weekend, este renumită pentru culturile de fistic, de măsline, de smochine și migdale și pentru nenumăratele specii de flori. Orașul Eghina este capitala și portul principal al insulei, Mănăstirea Sfântului Nectarie aflându-se la o distanță de aproximativ șase kilometri fațaă de orașul Eghina. Biserica centrală a mănăstirii, numită și “Catedrala Sfântul Nectarie”, este una dintre cele mai mari și spațioase catedrale ortodoxe din Grecia. Sfântul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei mănăstiri între anii 1904-1910. Cu toate că în acel moment, Sfântul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat și la ridicarea mănăstirii, cărând pietre, aranjând grădinile și făcând și alte asemenea munci. La acel moment, mănăstirea a fost închinata Sfintei Treimi, însă după moartea Sfântului Nectarie, odată cu canonizarea acestuia, locașul de cult a primit și un al doilea hram – cel al ocrotitorului și binefăcătorului ei, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moaștele acestuia se păstrează astăzi în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credință la acestea.

Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.

%d blogeri au apreciat: