februarie 19, 2016

Delta Dunarii si Dobrogea

Delta Dunării și Dobrogea
Peștera Sf. Andrei – Adamclisi – Halmyris – Canalele Deltei Dunării – Tulcea – Celic-Dere – Histria – Constanța

 

159 € /euro
Pensiunea Laguna Albastră 4*
www.pensiunealagunaalbastra.ro

sliderlagunaalbastra1

 

 

 

DATE DE PLECARE
• 18.04, 16.05, 23.05, 06.06, 13.06, 05.09, 19.09, 3.10, 17.10.2016

TARIFUL INCLUDE
• 4 nopți de cazare la pensiune 4* în Murighiol, Delta Dunării
• Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

TARIFUL NU INCLUDE
• Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno (nu sunt obligatorii, însă vă recomandăm să le încheiați)
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrările la obiectivele turistice
• Excursiile opționale

EXCURSII OPȚIONALE NEINCLUSE ÎN TARIF
• Excursie cu barca pe canalele Deltei (ziua 4): 20 euro / persoană

BONUSURI SENIOR VOYAGE CLUB CARD
• Intrare la situl arheologic Halmyris
• Intrare la cetatea Tropaeum Traiani din Adamlisi

Program
 Ziua 1: București – Peştera Sf. Andrei – Adamclisi – Murighiol (420 km)
Plecare din București pe traseul Constanța – Murighiol. Prima oprire o facem la unul dintre cele mai venerate locuri creștine din țara noastră, leagănul ortodoxiei româneşti: Peştera Sfântului Andrei. Continuăm cu o vizită la cetatea Tropaeum Traiani din Adamlisi, ridicată în urma victoriei lui Traian în faţa lui Decebal. Sosire la pensiune în Murighiol, Delta Dunării pentru 4 nopți.

 Ziua 2: Ruinele cetății Halmyris – Excursie în Delta Dunării
După micul dejun vizităm ruinele cetății Halmyris, din Murighiol, unul dintre cele mai importante situri arheologice din România. Continuăm ziua cu o plimbare de jumătate de zi cu barca, pe cel mai vechi braț al Dunării, brațul Sfantu Gheorghe, precum și pe canalele mai retrase, pentru a ne face o idee despre marea diversitate a vieții sălbatice din Deltă.

 Ziua 3: Tulcea – Celic Dere – Cetatea Histria (aprox. 220 km)
După micul dejun avem ocazia de a descoperi Tulcea și explora Muzeul Delta Dunării. Cu această ocazie aflăm mai multe despre geneza și evoluția Deltei, despre flora si fauna acestui loc unic. Este uimitor cum a inaintat Delta de-a lungul timpului, si cum s-a transformat in circa 12.000 ani dintr-un golf in ceea ce este astazi. În apropiere de Tulcea vizităm mănăstirea Celic-Dere, unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră. Apoi, călătorim pe malul mării spre vestita cetate Histria, cea mai veche aşezare urbană din ţară, ridicată în urmă cu peste două mii șase sute de ani.

 Ziua 4: Excursie pe canalele Deltei
Pentru această zi propunem o excursie opțională cu barca (la extra cost), pentru a descoperi alte locuri unice din Deltă și observa flora și fauna sălbatică. Alternativ, vă puteți relaxa și bucura de facilitațile hotelului, pescui sau puteți explora împrejurimile pe cont propriu.

 Ziua 5: Constanța – București (aprox. 350 km)
Încheiem programul în Dobrogea cu o oprire în Constanța și un tur ghidat prin centrul istoric al orașului. Întoarcere în București spre sfârșitul zilei.
Atracții
Călătorește prin Dobrogea, loc al naşterii noastre creştine, pământ al vechilor vestigii şi al criptelor martirice și explorează alături de noi Delta Dunării, un ținut izolat deosebit de frumos, cu adevărat spectaculos în lunile de primăvară și toamnă.

 Păsările sălbatice din Deltă
Delta Dunării este renumită pentru bogăția faunei sălbatice, oferind un habitat natural excepțional. Experții au ajuns la concluzia că Delta Dunării are cea mai bogată diversitate de păsări de pe planetă, pe teritoriul său fiind identificate peste 300 de specii de păsări din care 175 sunt originare de aici, iar restul – din țări îndepărtate din Europa, Asia, sau Africa. De-a lungul plimbărilor pe canale se pot zări pescăruși, stârci, egrete și o largă varietate de păsări de pădure. Pot fi observate chire, pescăruși și ocazional stoluri mari de pelicani; mai pot fi zărite lișițe, cufundari, ibiși, o abundență de păsări de apă în stufăriș. În coroanele copacilor parțial scufundați se găsesc colonii mixte de cormorani, anatide, stârci și egrete; aerul zumzăie de activitate cand puietul este adunat pentru începerea migrației. Sus, pe cer, se pot vedea vulturi, șoimi-vrabie, șoimi și ocazional vulturi cu coada albă cautând hrană.

 Peștele prospăt
În Deltă, mesele constau în preparate din pește prins în ziua respectivă (crap, știucă, somn). În apele Dunării trăiesc circa 150 de specii de pești. Scrumbia înoată sute de kilometri pentru a-și depune ouăle, somnii ating uneori 400 kg, știucile își pândesc nemișcate prada, iar printre ele își croiesc drumuri șalăii, cegile, crapii, bibanii țepoși, roșioarele, carașii și plăticile. Sturionii marini – păstruga, morunul și nisetrul – adevărați monștri preistorici, cutreieră apele mării, oprindu-și uneori călătoria în plasele pescarilor.

 Tropaeum Traiani din Adamclisi
Adamclisi a fost locul celei mai aprige bătălii dintre daci și romani, iar cetatea Tropaeum Traiani a fost ridicată în urma victoriei lui Traian în faţa lui Decebal. Construcţia este impunătoare având 4 basilici mari, 4 intrări şi ca orice oraş roman 2 străzi principale care se intersectează la jumătate. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Soclul susține statuia-trofeu, un luptător anonim, îmbrăcat în armură, care privește pe deasupra platoului, de la 40m înălțime. Monumentul emană un puternic militarism, îndeosebi prin inscripția de pe soclu, închinată zeului Marte Răzbunătorul (Mars Ultor). Pe soclul cu diametrul de aprox. 40m au fost sculptate 54 de basoreliefuri sau metope care ilustrează campania romană, dintre care se mai păstrează 48.

 Peștera Sf. Andrei
Peștera Sfântului Apostol Andrei este o biserică adevărată săpată în stâncă, amplasată la baza unui mic munte împădurit. Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei este considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre, fiind în acelaşi timp şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României. Conform scrierilor teologice şi istorice, venind la propovăduire în Scythia Minor, Dobrogea de azi, în jurul anului 60 d. Hr, Sfântul Andrei şi-a ales pentru rugăciune şi reculegere unele locuri retrase în păduri sau grotele unor stânci. Un astfel de loc este şi peştera ce-i poartă numele. În una dintre legendele dobrogene despre Sfântul Andrei sunt pomeniţi regii daci, sub conducerea cărora s-a petrecut marele eveniment al venirii Apostolului în Dacia. Preoţii cultului local, numiţi în balada Peştera Sfântului Andrei “sfinţi”, l-au primit cu dragoste în mijlocul lor pe primul ucenic al lui Iisus. Ei i-au oferit găzduire în grota care a fost transformată în prima biserică creştină din România.

 Ruinele cetății Halmyris
În apropiere de Murighiol se află ruinele orășelului antic roman Halmyris. Sit arheologic considerat drept unul dintre cele mai importante din România, Halmyris a fost locuit continuu, din sec. al VI-lea î. Hr. până în sec. al VII-lea d. Hr. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuînd și astăzi. Astăzi Halmyris este cunoscut îndeosebi pentru că adăpostește rămășițele pământești ale lui Epictet și Astion, doi creștini din Asia Mică, torturați și executați aici în 290, după ce au refuzat să se lepede de credința lor. Sunt cei mai vechi martiri atestați în România și și-au dobândit locul în calendarul ortodox român. Legenda spune că unul dintre cei care i-a judecat a fost atât de impresionat de hotărârea cu care Epictet și Astion și-au întâmpinat soarta, încât s-a convertit și i-a îngropat în secret, trupurile lor rămânând ascunse până când împăratul Constantin cel Mare a recunoscut creștinismul ca religie oficială. Abia atunci trupurile au fost îngropate în bazilica din Halmyris. Totul ar fi rămas o simplă legendă, numai că, în anul 2001, sub altarul bazilicii a fost descoperită o criptă conținând două schelete, precum și o frescă purtând inscripția „Astion”.

 Tulcea
Capitala Deltei, Tulcea, a fost poreclită “orașul de la poalele Deltei” încă de când negustorii greci au întemeiat aici un port. Centrul are suficiente atracții pentru a ține turiștii ocupați o jumătate de zi.

 Mănăstirea Celic-Dere
Situată pe valea pârâului Celic, de la care şi-a luat şi numele, mănăstirea deţine icoane unicat. O astfel de icoană este icoana făcătoare de minuni, cunoscută şi sub numele de „Icoana care se curăţă singură”, adusă aici de un soldat pe vremea războiului ruso-turc din anii 1806 – 1812. Soldatul le-a spus călugărilor că, deşi este înnegrită, ea se va curăţa, iar ochii lui Hristos se vor deschide. „Părinte, ţineţi această icoană. Dacă Sfinţia Voastră nu veţi trăi până la sfârşit, cei care vă urmează să păstreze icoana. Să aveţi mare evlavie, că prin ea se va săvârşi o mare minune. Această icoană pare neagră, dar până la urmă se va lumina toată, şi ochii Mântuitorului, care-i vedeţi că sunt închişi, se vor deschide”. Astăzi suntem martorii adeveririi acestor cuvinte. La aproape 200 de ani de la acel moment, icoana s-a luminat pe mai bine de jumătate din suprafaţă.

 Ruinele cetății Histria
Pe malul lacului Sinoe s-a ridicat în urmă cu peste două mii șase sute de ani vestitul oraș Histria, întemeiat de navigatorii și negustorii greci, care s-au așezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerț cu băștinașii geto-daci. Așezarea, întemeiată în 675 î. Hr., a devenit cea mai importantă colonie grecească la Marea Neagră și a continuat să fie locuită până la începutul sec. al VII-lea d. Hr, când portul a fost îngropat de aluviuni, orașul fiind în cele din urmă abandonat în urma atacurilor triburilor de avari și slavi. Histria, cea mai veche aşezare urbană din ţară, a fost descoperită începând din anul 1914, de săpăturile marelui istoric şi arheolog Vasile Pârvan.

 Constanța
Cel mai mare port românesc la Marea Neagră are o istorie bogată. Precursorul său antic, Tomis, a fost întemeiat, potrivit legendei, de supraviețuitorii unei lupte cu argonauții, cei care furaseră Lâna de Aur; câteva secole mai târziu, marele poet latin Ovidiu și-a petrecut aici ultimii ani din viață, murind în exil în anul 17 d. Hr. În prezent Constanța este o combinație atrăgătoare de vestigii greco-romane, moschei turcești, muzee interesante și bulevarde moderne pline de viață.
 Localizare
Aflată în vecinătatea satului Murighiol, pe malul Dunării, pensiunea Laguna Albastră oferă servicii catalogate la 4 margarete într-un cadru complet special. Frumusețea naturii din Delta Dunării intră în perfectă armonie cu o construcție care îmbină confortul cu stilul zonei.

 Facilitățile pensiunii
Laguna Albastră include un restaurant cu specific românesc, piscină în aer liber, cu şezlonguri şi umbrele, un bar la piscină, grădină cu facilităţi de grătar şi o terasă în aer liber. Meniul restauratului este foarte diversificat și oferă preparate specifice zonei, având la bază peștele, dar și preparate tradiționale românești.

 Facilitățile camerelor
Camerele oferă balcon cu vedere la râu sau la lac, acces gratuit la internet, TV cu ecran plat prin cablu, aer condiționat, minibar și uscător de păr.

%d blogeri au apreciat: