octombrie 6, 2016

Israel – Iordania

Israel – Iordania
Haifa – Muntele Tabor – Nazareth – Petra – Amman – Madaba – Ierihon – Bethleem – Mănăstirea Sf. Sava – Ierusalim, Muntele Măslinilor, Muntele Sion, Via Dolorosa – Ein Karem
Călătorii pentru suflet

Alegând programele ”Călătorii pentru suflet” participați la proiectele desfășurate de Fundația Christian Hope. Toate profiturile generate de aceste programe vor fi donate pentru actvități de redare a speranței copiilor nevoiași, scopul principal fiind
acela de a le oferi acestora șansa la o viață normală.
Program

 Ziua 1, București – Tel Aviv – Tiberias
Prezentare în Aeroportul București OTOPENI la ora 07.45 pentru zbor București-Tel Aviv cu compania El Al. Decolare la ora 10.45 din București cu destinația Tel Aviv, sosire la ora 13.20 pe aeroportul Ben Gurion-Tel Aviv. După formalitățile vamale ne începem pelerinajul în Țara Sfântă urcând coasta Mării Mediterane pe urmele Sf. Petru până la Cezareea, locul unde Corneliu a fost botezat și de unde Sf. Pavel a plecat la Roma. Vizităm orașul Haifa și frumoasele grădini suspendate Bahai și Biserica Stella Marris (grota prorocului Ilie Tezviteanul). Cazare și cină la hotel în Tiberias.

 Ziua 2, Tiberias – Muntele Tabor – Nazareth – Cana Galileii – Amman
Mic dejun. Vom merge către Muntele Tabor, locul unde a avut loc Schimbrea la Faţă a Domnului; în biserica greco-ortodoxă se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După aceea ne deplasăm către Nazareth, cel mai populat oraș arab din Israel; este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos. Aici vom Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret, biserica pictată de frații Moroșanu în 1977, apoi vom merge către Biserica Catolică Buna Vestire în incinta căreia se află casa părinților Fecioarei Maria. Plecăm către Cana din Galilea, locul unde a avut loc prima minune a lui Iisus, minunea prefacerii apei în vin. Opțional ne putem relaxa cu o croazieră pe Marea Galileii cu o barca asemenea celei de pe timpul Mântuitorului. După amiază ne deplasăm la Ben She”an (Decapolis), trecând din Israel în Iordania. Ne îndreptăm spre Amman, capitala Iordaniei, numita în antichitate Philadelphia. Cazare şi cină în hotel în Amman.

 Ziua 3, Amman – Petra – Amman
După micul dejun, vom vizita Petra, supranumit și orașul roșu. O minune a lumii, Petra este fără îndoială cea mai valoroasă comoară a Iordanului și cea mai importantă atracție turistică: un oras vast și unic ce a fost sculptat în munții Sahara de către nabataeans acum mai bine de două mii de ani și uitat până la redescoperirea sa de către elvetianul Juhann Ludwig Burkhardt în anul 1812. Principala intrare se face printr-un culoar îngust lung de un km (Siq) și flancat pe ambele părți de stânci înalte de 80 metri iar culorile formațiunilor de piatră sunt absolut uimitoare. La capătul aleii vei ajunge la Al-Khazneh: o fațadă masivă sculptată din piatră roz pură ce diminuează orice altă atracție în jurul său. Aici vei descoperi totodată Teatrul Roman, Templul Leului, Qasr Bint Pharaoun. (încălțăminte comodă pentru mers pe jos aprox. 4 km). Părăsim Petra și trecând peste Valea lui Moise, revenim la Amman și facem un tur panoramic al orașului. Cazare şi cină la hotel în Amman.

 Ziua 4, Amman – Madaba – Ierihon – Bethleem
Mic dejun. Ne îndreptăm către “Orașul Mozaicului” – Madaba, unde principala atracție este Biserica Greco – Ordodoxă Sf. Gheorghe și harta din mozaic a Ierusalimului și a Pământului Făgăduinței: reprezentarea grafică conține două milioane de bucăți viu colorate ce ilustrează dealuri, văi, orase dar și Delta Nilului. Vom continuăm turul spre Muntele Nebo, unul din cele mai venerate locuri sfinte ale Iordaniei de unde Moise a văzut pământul făgăduinței și de unde ne vom bucura de o panoramă spectaculoasă asupra Văii Iordanului și a Mării Moarte. Deplasare spre graniță și vom trece în Israel în dreptul orașului Ierihon-cel mai vechi oraș din lume, apoi ne îndreptăm spre valea Iordanului și vom vizita locul botezului Domnului nostru Iisus Hristos; în apropiere este Mănăstirea Sf. Gherasim pe care o vom vizita și noi. Ne deplasăm către Ierihon, de unde vom avea o privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. După aceea ne vom merge către Mănăstirea „Dudul lui Zaheu” şi Aşezământul Românesc de la Ierihon. Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

 Ziua 5, Ierusalim, Muntele Măslinilor, Via Dolorosa
După micul dejun vom merge în Ierusalim, numit și Orașul Păcii, pe Muntele Măslinilor, unde ne vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde avem prilejul de a vedea locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezatorul, Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”), Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa de pocăință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul, Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fi prins, Biserica Mormântul Maicii Domnului unde vom coborâ cele 48 de trepte până la Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată. Intrăm în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pe poarta Sf. Ştefan și parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc). Aşezământul Românesc de la Ierusalim. Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

 Ziua 6, Măn. Sf. Sava – Bethleem, Biserica Nașterii Domnului – Ein Karem
Mic dejun. După micul dejun ne vom deplasa în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie cu Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstire care datează din sec V și care adăpostește moaştele Sf. Sava (accesul în incinta mănăstirii este permis doar bărbaţilor). După amiază vom merge în Bethleem unde vom vizita Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de Maicii Domnului numită “Betleemita” sau “Apărătoarea Bethleemului”); de aici la proximativ 500m se află Grota Laptelui, unde potrivit tradiției era adăpostită Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să părăsească Betleemul și să fugă în Egipt. Deplasare la Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul. Aici vizităm Biserica și locul unde s-a născut ”cel mai mare Om născut dintr-o femeie” şi Izvorul Sfintei Fecioare Maria locul întâlnirii Fecioarei Maria cu vara sa Elisabeta. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

 Ziua 7, Măn. Hozeva – Muntele Sion – Tel Aviv – București
Mic dejun. Deplasare către Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe, locul unde a trăit ultima parte a vieții sale Sf. Ioan Iacob Românul și unde sunt unde sunt sfintele sale moaştele. Deplasare pe Muntele Sionului – ne vom închina în Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Tain㔺i Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David. Zidul Plângerii. Sosire la aeroport, decolare spre București.

225 € (cazare + transport)
+235 € (bilet de avion + transferuri)
+185 € (taxe de aeroport + intrări la obiective)

DATE DE PLECARE
20.03; 07.05

TARIFUL INCLUDE
• Transport avion București – Tel Aviv – București,
• Taxe de aeroport,
• Transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului,
• 6 nopţi cazare la hoteluri de 4* și 3* conform clasificării din Israel si Iordania
• Demipensiune (2 mese pe zi – conform programului; intrare cu cină, iesire cu mic dejun)
• Taxe de intrare la obiectivele din program
• Preot însoţitor din partea agentiei și ghid local vorbitor de limba română

TARIFUL NU INCLUDE
• Taxiul pe Muntele Tabor (aproximativ 7 Euro/pers, se achită în Israel)
• Taxiul la Mănăstirea Sf. Sava (aproximativ 7 euro/pers, se achită în Israel)
• Tips & porter în valoare de 2 Euro de persoană pe zi (se achită obligatoriu către ghidul local, în prima zi din fiecare țară, în funcție de numărul de zile petrecute în țara respectivă)
• Taxe de rezervare și de viză pentru Iordania – 45 Euro/pers. (se achită la înscriere)
• cheltuieli personale.

REDUCERI& SUPLIMENTE
Supliment de single 155 €
Trebuie să vezi
Bethleem
Bethleem (casa pâinii, traducere din ebraică) este situat la 10 km sud de Ierusalim, avnd jumătate dintre locuitorii orașului creștini, jumătate musulmani. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică creștină din Țara Sfântă, ridicată din ordinul împăratului Constantin deasupra peșterii Nașterii Mântuitorului. Forma actuală datează dintre anii 527-565. În prezent, biserica este sub trei jurisdicții: armeană, romano-catolică și greco-ortodoxă. În Grota Nașterii, locul nașterii Mântuitorului este marcat cu o stea de argint cu 14 colțuri dăruită în 1717 de domnul Țarii Românești, Nicolae Mavrocordat. Steaua, montată pe o placă de marmură albă, poarta o inscriptie în latină care se traduce: Aici a fost născut Iisus Hristos de către Fecioara Maria. În apropiere de Biserica Nașterii se află Grota Laptelui: aici, conform tradiției, s-a refugiat Sfânta Familie după nașterea lui Iisus din fața furiei lui Irod, până la fuga în Egipt.

Ierusalim
Ierusalimul considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. numără astăzi aproximativ 800.000 locuitori cu o zbuciumată istorie antică și medieval. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului. Aici se află Zidul Plângerii, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi se află Biserica Invierii, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creștini, cu mormântul lui Iisus Hristos. Ca și obiective creștine în Ierusalim avem: Via Dolorosa (Drumul Crucii), Biserica Învierea Domnului și Grădina Ghetsimani. Via Dolorosa este calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în Pretoriu și terminând cu punerea în mormânt. Drumul Crucii începe din fața Porții Sfântului Arhidiacon Ștefan sau Poarta Leilor, traseul avand o distanța de aproximativ 1300 metri. Biserica Sfântului Mormânt Inițial a fost construită în secolul IV de Împărăteasa Elena, iar cruciații au construit Biserica actuală pe temelia celei vechi în sec al XI lea. Aici sunt adăpostite mai multe locuri importante cum ar fi: Mormântul Domnului, Golgota, Piatra Ungerii (lespede de piatra roșie, pe care Mântuitorul a fost așezat la coborârea de pe Cruce), peștera în care Împărăteasa Elena a descoperit Crucea Domnului, altarul ce amintește de locul unde Mântuitorul a fost dezbrăcat de hainele Sale și pironit în cuie pe Cruce. În partea stangă a intrării, coloanele din marmură albă sunt fisurate deoarece, potrivit tradiției, se spune că ortodocsii într-un an, nu au putut achita taxele impuse de turci, aceștia slujind Sfânta Liturghie afară la intrarea în biserică. Lumina Sfântă, ce se pogoară în fiecare Sâmbătă Mare la Sfântul Mormânt, în chip minunat, a lovit aceste coloane, lăsând urme vizibile până astăzi. Înăuntrul bisericii se află, Muntele Golgota (locul unde Mântuitorul a fost răstignit). Grădina Ghetsimani are o întindere de aproximativ 20 hectare; cea mai mare parte a grădinii este în proprietatea Bisericii Ortodoxe, iar o mica parte în proprietatea Bisericii Romano-Catolice. Cuprinde 4 locuri importante precum: Biserica Sf. Ștefan, Peștera Ghetsimani, Biserica Mormântul Maici Domnului si Piatra Prinderii lui Iisus. Grădina Ghetsimani este locul în care Iisus venea cu Apostolii pentru a Se ruga, tot aici Iuda L-a vândut pe Mântuitorul pentru un pumn de arginți, cu un sărut mincinos, în amintirea acestui eveniment aici ridicându-se Bisericii Tuturor Națiunilor sau Biserica Agoniei cum mai este cunoscută.

Nazareth
Situat în partea nordică a Israelului, Nazareth este cel mai populat oraș arab din Israel, având aproximativ 80.000 locuitori. Orașul Nazareth este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos, grație acestui fapt, orașul este un centru de pelerinaj creștin. Biserica Sf. Arhanghel Gavriil din a fost ridicată desupra izvorului considerat a fi al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei în care a locuit. Apa din izvor poate fi văzută curgând în absida bisericii. Există 18 biserici ale Bunei-Vestiri în Nazareth apartinând diferitelor confesiuni și comunități. Biserica Catolică Buna-Vestire din Nazaret este o biserică modernă, in incinta acesteia aflăndu-se locul casei Sfinților Ioachim și Ana. Biserica este cea mai mare biserică din orientul apropiat. A fost construită sub formă de crin, simbolul Fecioarei Maria. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei Maria donate bisericii de către comunități creștine din întreaga lume.

Petra
Oraşul din piatră din pustiul Iordaniei captează atenţia lumii întregi. „Una dintre cele mai preţioase moşteniri culturale ale omenirii”, după cum îl descrie UNESCO, oraşul a fost declarat in anul 1985 monument mondial. Petra este situată de-a lungul poalelor muntelui Hor, întinzându-se apoi pe laterala estică a văii Arabah, cuprinsă între Marea Moartă şi Golful Aqaba. Pe parcursul a 1,2 km, cât se întinde defileul, drumul sinuos se îngustează şi până la 5 metri, fiind din ce în ce mai răcoare. Spre capătul defileului, drumul se lărgeşte, întâlnim alt loc de rugăciune, şi deodată piaţa centrală a oraşului oferă pelerinilor posibilitatea unui popas pentru a admira atracţia principală a Petrei: Al Khazneh sau Tezaurul. În spectacolul său arhitectural, Al Khazneh, una dintre cele mai elaborate faţade ale mormintelor din Petra, îmbină elementele orientale cu cele de sorginte romană. Tezaurul a fost construit pentru regele nabateenilor Aretas al IV-lea, sculptarea lui durând 40 de ani.

Madaba – Bis. Sf. Gheorghe
Biserica Sfântul Gheorghe, aflată în purtarea de grijă a grecilor, este biserica ortodoxă din localitatea Madaba, Iordania. În interiorul acestei biserici, într-un mozaic original ce acoperă o parte din pardoseală, se păstrează până astăzi una dintre cele mai vechi hărți ale Țării Sfinte. Harta din mozaic, întinsă pe podeaua bisericii, datează din anul 560. Pe această hartă apar ilustrate Palestina, cetatea Ierusalim, orașul Betleem, orașul Ierihon, râul Iordan, Marea Tiberiadei și Marea Moartă. În primele secole creștine, în orașul Madaba s-a dezvoltat o comunitate creștina destul de puternică. Astfel, prin secolul al VI-lea, orașul era deja renumit pentru școala de produs mozaicuri pe care o găzduia. Deși cei mai celebri meștesugari în mozaic au rămas cei din cetatea Constantinopol, trebuie știut faptul că majoritatea sunt tributari experienței și artei în mozaic dezvoltate în Madaba. Primele mozaicuri din Madaba au fost scoase la lumină din întâmplare, în timp ce locuitorii căutau pietre cioplite din vechile clădiri, pentru a le folosi la altele noi. În orașul Madaba au fost descoperite mai multe biserici bizantine, toate purtătoare de mozaicuri vechi. Imediat după aceasta dată, localitatea Madaba a ajuns renumită drept „orașul mozaicurilor” din Iordania. Harta în mozaic a fost descoperită în anul 1896, în timpul reconstruirii bisericii închinate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Inițial, această hartă a făcut parte din podeaua pardosită cu mozaic a unei biserici bizantine construite în vremea împăratului Iustinian (527-565). Se crede că harta ar fi servit inițial pentru orientarea mai ușoara a pelerinilor în Țara Sfântă. În deceniile următoare, mari porțiuni din moziac au fost avariate din cauza incendiilor. Harta din Madaba constituie cea mai veche reprezentare a Țării Sfinte și a cetății Ierusalim, care s-a păstrat până astăzi. Cu aproximativ două milioane de pietre colorate, harta infătisează dealuri și văi, sate și orașe din Palestina și delta Nilului. Inițial, harta avea o lungime de 21 de metri și o lățime de 7 metri. Astăzi, ea se păstrează în proporție de o treime.

Grup minim 35 pers.
Turiştii sunt rugaţi să se prezinte la locul de intilnire cu cca 15- 30 min. înainte de ora comunicată.

Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.