februarie 19, 2016

Maramures si Bisericile de lemn

 

 

 

Maramureș și bisericile din lemn
Surdești – Budești – Sârbi – Ieud – Desești – Sighet – Săpânța – Baia Mare – Mocănița de pe Valea Vaserului – Bârsana – Salina Turda

159 €/pers

DATE DE PLECARE
• 11.04, 9.05, 23.05, 6.06, 12.09, 26.09, 10.10, 24.10.2016

TARIFUL INCLUDE
• 4 nopți de cazare la hotel 4* în Dănești (lângă Baia Mare)
• Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

TARIFUL NU INCLUDE
• Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno (nu sunt obligatorii, însă vă recomandăm să le încheiați)
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrările la obiectivele turistice
• Excursiile opționale

EXCURSII OPȚIONALE NEINCLUSE ÎN TARIF
• Mocănița de pe Valea Vaserului și Mănăstirea Bârsana: 20 euro/ persoană (biletul pentru mocăniță este inclus în tarif)

BONUSURI SENIOR VOYAGE CLUB CARD
• Intrare la Cimitirul Vesel din Săpânța
• Intrare la Muzeului Memorial de la Sighet

 Ziua 1: București – Sighisoara – Dănești (aprox. 530 km)
Plecare din București spre Maramureș pe traseul Brașov – Târgu Mureș – Dej – Baia Mare. Ne oprim la Sighișoara, unde ne relaxăm cu o plimbare prin cetatea medievală și avem posibilitatea de a lua prânzul. Sosire la hotel în Dănești (lângă Baia Mare) pentru 4 nopți.

 Ziua 2: Surdesti – Budești – Sârbi – Ieud (160 km)
Unele dintre cele mai frumoase sate și biserici din lemn din Maramureș se află pe Valea Izei, pe care o vom descoperi astăzi. Vizităm bisericile din lemn din Surdești, Budești și Ieud, toate în patrimoniul UNESCO. Satul Sârbi este locul perfect pentru vizitatorii pasionați de arta meșteșugarilor sau de instalațiile tehnice țărănești care astăzi par niște curiozități. Vedem o vâltoare și o moară pentru măcinat boabe și vizităm un atelier artizanal, pentru a afla mai multe despre un stil de viață devenit în alte locuri doar o amintire.

 Ziua 3: Desești – Sighet – Săpânța – Baia Mare (aprox. 180 km)
Începem ziua cu superba biserica de lemn din Desești, monument UNESCO, construită în 1770. În Sighet vizităm Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, amenajat în fosta închisoare, unul dintre cele mai remarcabile din România și Muzeul Satului. Continuăm cu Cimitirul Vesel de la Săpânța, unde aflăm povestea insolitelor cruci din lemn și a meșterului popular care le-a creat: Stan Ioan Pătraș. Încheiem ziua cu o plimbare prin centrul istoric al orașului Baia Mare.

 Ziua 4: Mocănița de pe Valea Vaserului – Bârsana (aprox. 185 km)
Vă invităm să participați la excursie opțională de o zi (extracost). Alternativ, vă puteți relaxa și bucura de facilitățile hotelului sau puteți explora localitatea Dănești pe cont propriu. Participanții la excursia opțională pleacă dimineața devreme spre Vișeul de Sus, punctul de plecare al mocăniței care străbate pitoreasca Vale a Vaserului. După amiază ne oprim în satul Bârsana pentru a vizita valoroasa biserică din lemn construită în 1720 și noua mănăstire Bârsana, un complex vast, unul dintre cele mai des vizitate locuri din Maramureș. Dacă timpul permite, ne oprim la atelierul renumitului meșteșugar al lemnului Toader Bârsan, poate cel mai cunoscut personaj din Maramureş, omul pentru care arta sculptării lemnului nu mai are niciun secret.

 Ziua 5: Salina Turda – București (aprox. 580)
După un micul dejun plecăm spre București pe traseul Cluj – Sibiu – Valea Oltului – București. Pe traseu ne oprim să vizităm Salina Turda. Sosire în București spre sfârșitul zilei.
Atracții
Călătorește într-o regiune rurală idilică, explorează sate pitorești, cu splendide biserici din lemn și fii martorul unor obiceiuri păstrate practic neschimbate de sute de ani.

 Bisericile din lemn
Desăvârșit lucrate, cu turle impunătoare ce se avântă spre cer, biserici din lemn splendide fac parte integrantă din peisajul maramureșan. În întreaga Europă de Est există o puternică tradiție a bisericilor din lemn, dar atât cantitativ, cât și calitativ, exemplele cele mai grăitoare se găsesc în Maramureș. Dintre cele circa patruzeci de biserici din lemn păstrate, în jur de douăzeci dintre cele mai valoroase au fost restaurate în ultimii ani, iar opt dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Începând cu 1278, românilor ortodocși li s-a interzis de către stăpânii maghiari catolici să își înalțe biserici din piatră, așa că noul stil architectonic gotic a fost reflectat de aceștia în construcții din lemn. Apogeul perfecțiunii artistice este atins în sec. al XVIII-lea, după ultimele incursiuni tătare. Bisericile de la Surdești, Bârsana, Budești, Desești, Ieud și Poienile Izei constituie cele mai frumoase exemple de acest gen.

 Cimitirul Vesel de la Săpânța
Frumos sculptate și pictate în culori exuberante, insolitele cruci din lemn sunt una dintre marile atracții turistice ale României. Săpânța a devenit celebră datorită meșterului popular Stan Ion Pătraș (1908-1977). Cimitirul Vesel cuprinde o adevărată pădure de cruci înfățișând portretele celor plecați pe lumea cealaltă sau scene din viața lor, alese de rude, la care Pătraș a adăugat propriile înscrisuri pline de duh, după cum a considerat de cuviință.

 Mocănița de pe Valea Vaserului
Urcați dimineața devreme în trenul forestier care șerpuiește domol prin pitoreasca Vale a Vaserului. Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. Călătoria pe Valea Vaserului, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă.

 Baia Mare
Capitala și cea mai mare localitate din Maramureș, Baia Mare se mândrește cu un centru istoric atrăgător, în plin proces de restaurare și cu câteva așezăminte muzeale de valoare, printre care se remarcă Muzeul Satului.

 Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Acest memorial al durerii aduce un binemeritat și emoționant omagiu victimelor comunismului. Celulele au fost transformate în spații expoziționale. Închisoarea Sighet a funcționat între 1898 și 1977, perioadă în care a dobândit o notorietate întrecută de puține instituții de acest gen. S-a făcut remarcată în special între 1950-1955, când deținuți politici iluștri (foști miniștri, generali, academicieni și episcopi) au fost întemnițați aici. În cele 72 de celule au fost înghesuiți 180 de membri ai cercurilor conducătoare din epoca interbelică, cel puțin două treimi dintre ei în vârstă de peste 60 de ani. Au fost tratați cu o cruzime înfiorătoare și mulți și-au găsit aici sfârșitul. Printre aceștia s-a numărat și Iuliu Maniu, astăzi considerat martir al neamului. Politician incoruptibil, a organizat lovitura de stat din august 1944.

 Porțile sculptate din lemn
Lemnul este sufletul viu și verde al maramureșeanului. Pentru vizitatorii satelor maramureșene, cea mai mare atracție o reprezintă arta prelucrării lemnului. Și astăzi se fac multe porți, multe dintre acestea minuțios sculptate, cu simboluri precum Pomul Vieții, soarele, luna, funia sau șarpele. Meșteri iscusiți sculptează cu migală porțile, dimensiunea și gradul de ornamentație al porții de intrare indicând, alături de numărul de animale și de bogăția veșmintelor, statutul familiei și gradul de prosperitate al acesteia.

 Costumul popular
Nicăieri în Europa nu s- păstrat atât de bine tradiția costumului popular ca în Maramureș. Dacă străbați satele (îndeosebi cele situate pe văile Mara și Iza) mai vezi si acum oameni îmbrăcaţi în haine tradiţionale la muncile câmpului: la cosit , la strins fânul, la săpat… În zilele de duminică și de sărbători, ai privilegiul să asiști la un spectacol vestimentar colorat, oferit gratuit de localnici. De reținut că această “desfășurare de forțe” nu are nimic ostentativ și nici nu reprezintă vreun element din arsenalul marketingului turistic. Ea poartă amprenta autenticității, fiind o reminiscență a stilului de viață din societatea tradițională locală.

 Meștesuguri tradiționale
Cultura traditională maramureșană se exprimă cu ajutorul meșteșugurilor vechi de ani de zile care încă se practică în zonă. Oamenii care confecționează clopuri, sculptori în lemn, femei care țes, morari sau fierari pot fi vizitați de turiști pentru a vedea cum își continuă meșteșugurile și tradiția de ani de zile. Turiștii care vizitează acești artizani au posibilitatea de a-și cumpăra obiecte unice și învăța mai multe despre un still de viață devenit în alte locuri doar o amintire.

 Salina Turda
Salina Turda datează din sec. al XVII – lea și în prezent, după recenta modernizare este considerată unul dintre cele mai frumoase locuri de sub pamânt din lume. De asta sunt convinși jurnaliștii de la Business Insider, care laudă din nou obiectivul turistic din Transilvania, după ce la sfârșitul anului trecut au inclus Salina Turda în top destinații din lume despre care turiștii nici nu știu că există.

Hotel Secret Garden 4
www.secret-garden.ro

2507658

 

 

 

 

 Localizare
Secret Garden este situat în localitatea Dănești, la doar 15 kilometri de Baia Mare. Complexul constituie locul perfect pentru vacanțe, fiind situat departe de aglomerația orașului, în inima naturii, meritându-și pe deplin numele de „Grădina Secretă”.

 Facilitățile hotelului
Oaspeţii de la hotelul Secret Garden pot folosi cele 3 piscine în aer liber sau piscina interioară, sala de gimnastică şi sauna. Totodată, hotelul oferă o gamă largă de tratamente de masaj, inclusiv un masaj cu pietre vulcanice fierbinţi. Secret Garden are un teren de sport multifuncțional (fotbal, tenis, baschet) cu instalație nocturnă, precum şi o sală de jocuri cu facilităţi de tenis de masă şi darts. Restaurantul hotelului serveşte o gamă largă de preparate culinare internaţionale, atât în interior, cât şi pe terasă.

 Facilitățile camerelor
Toate camerele dispun de TV prin cablu, Wi-fi gratuit, minibar, telefon, cabină de duș, uscător de păr, halat şi papuci de baie. Fiecare cameră este dotată, de asemenea, cu aer condiţionat.

REDUCERI&SUPLIMENTE
• Supliment SGL: 40 euro
• Reducere a 3-a persoană: 10 euro
• Copil 0-2.99 ani: gratuit
• Copil 3-11.99 ani: plătește doar 50 euro (în cameră cu 2 adulți, fără pat suplimentar)
• Persoanele cu vârsta sub 55 ani beneficiază de aceleași tarife la programele Senior Voyage România.

OBSERVAȚII
• Tariful afișat este pentru loc în cameră dublă.
• Hotelul menționat în acest program poate fi modificat, în acest caz agenția oferind o alternativă similară.