februarie 19, 2016

Moldova și mănăstirile pictate

Moldova și mănăstirile pictate
Cheile Bicazului – Humulești – Mănăstirile Neamțului – Muzeul Neculai Popa – Mănăstirile Bucovinei – Marginea – Chilia lui Daniil Sihastru – Palatul Cuza – Castelul Sturdza – Iași – Hanul Ancuței

159 €/pers

DATE DE PLECARE
• 9.05, 6.06, 5.09, 20.09, 3.10.2016

TARIFUL INCLUDE
• 4 nopți de cazare la hotel 4* în Gura Humorului
• Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

TARIFUL NU INCLUDE
• Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno (nu sunt obligatorii, însă vă recomandăm să le încheiați)
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrările la obiectivele turistice
• Excursiile opționale

EXCURSII OPȚIONALE NEINCLUSE ÎN TARIF
• Iași și palatele Cuza și Strurdza: 20 euro / persoană

BONUSURI SENIOR VOYAGE CLUB CARD
• Intrarea la mănăstirea Voroneț
• Intrarea la Muzeul Ion Creanga, Humulești

Program
 Ziua 1: București – Gura Humorului (aprox. 530 km)
Plecare din București dis-de-dimineață pe traseul Brașov – Miercurea Ciuc – Cheile Bicazului – Gura Humorului. Pregătiți aparatele de fotografiat pentru oprirea noastră la spectaculoasele Chei ale Bicazului și Lacul Roșu. Sosire la hotel în Gura Humorului pentru 4 nopți.

 Ziua 2: Humulești – Mănăstirile Neamțului – Târpești (aprox. 180 km)
În această zi avem ocazia de a descoperi ținutul Neamț. Ne oprim în Humulești, la Muzeul Memorial Ion Creangă, o căsuță veche păstrată cu grijă, în interiorul căreia domneṣte farmecul copilăriei celui mai mare povestitor român, Ion Creangă. Continuăm cu unele dintre cele mai vechi și impunătoare mănăstiri din Moldova: Agapia, Neamț și Secu. Încheiem ziua la un muzeu surprinzător, Muzeul Neculai Popa din Târpești.

 Ziua 3: Mănăstirile pictate – Marginea – Chilia Daniil Sihastru (220 km)
O întreagă zi de tur ghidat la cele mai spectaculoase mănăstiri pictate din Bucovina: Moldovița, Sucevița, Putna și Dragomirna. Pe traseul ne oprim în Marginea, la un atelier de ceramică neagră, pentru a vedea ultimii olari tradiționali în acțiune. Turul de azi include și oprire la Chilia lui Daniil Sihastru din apropierea satului Putna.

 Ziua 4: Palatul Cuza – Palatul Sturdza – Iași (aprox. 350 km)
Vă invităm să participați la excursie opțională de o zi (extracost) pentru a vizita Iașiul și două palate minunate din împrejurimile sale. Începem turul cu Palatul Cuza de la Ruginoasa și Castelul Sturdza de la Miclăușeni. Pe traseu ascultăm povești și legende interesante despre viața marilor familii boierești din Moldova. Continuăm cu Iași. Tur extins de oraș, incluzând Palatul Culturii, Piața Unirii, Casa Dosoftei, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Roznovanu, Mănăstirea Golia, Strada Lăpușneanu, Biblioteca Central Universitară, Universitatea Al. I. Cuza, Parcul Copou, Teiul lui Eminescu, Bojdeuca lui Creangă și multe altele. Alternativ, vă puteți relaxa și bucura de facilitațile hotelului sau puteți explora stațiunea Gura Humorului pe cont propriu.

 Ziua 5: Hanul Ancuței – București (aprox. 480 km)
După micul dejun ne întreptăm către Mănăstirea Humor și Manăstirea Voroneț, ambele monumente UNESCO. La prânz poposim la Hanul Ancuței, un simbol al Moldovei, unde găsim bucătăria tradițională moldovenească autentică. Aici îi plăcea marelui scriitor și povestitor Mihail Sadoveanu să zăbovească la o cană cu vin și, inspirat de farmecul locului, a scris celebra carte Hanu Ancuței. Întorcere în București spre sfârșitul zilei.
Atracții
O călătorie printr-un ținut de poveste, în care avem ocazia să descoperim mănăstirile pictate, capodopere ale artei și arhitecturii mondiale, vechea capitala moldavă și câteva din cele mai frumoase castele din țară.

 Mănăstirile pictate din Bucovina
Mărturii istorice de o excepțională valoare, armonios integrate în peisaj, mănăstirile pictate din Bucovina sunt considerate, pe drept cuvânt, capodopere ale artei și arhitecturii mondiale, multe dintre ele fiind incluse în patrimoniul UNESCO. Întemeiate în secolele al XV-lea și al XVI-lea, au fost adevărate bastioane ale ortodoxiei în vremuri de mare primejdie din partea invadatorilor păgâni. Grigore Roșca, mitropolit al Moldovei la mijlocul sec. al XV-lea, este creditat cu lansarea ideii pictării pereților exteriori cu scene și apocrife biblice spre folosul credincioșilor analfabeți. Aceste fresce, datând de la finele epocii medievale, au fost realizate urmând în general canoanele bizantine, dar se simte influența puternică a elementelor din arta populară și mitologia locală. Se știu puține despre autorii lor, dar măiestria cu care au lucrat aceștia a fost atât de remarcabilă, încât picturile și-au păstrat culorile vii și acum, dupa 450 de ani de expunere la intemperii.

 Mănăstirile ținutului Neamț
În județul Neamț întâlnim unele dintre cele mai vechi și impunătoare mănăstiri din Moldova: Agapia, Văratec, Neamț, Sihăstria, Secu și altele. Amplasate într-un cadru natural deosebit de pitoresc și îngrijite cu multă dragoste de măicuțe și călugări, mănăstirile ortodoxe din Neamț sunt adevarate comori culturale si spirituale care trebuie văzute cel puțin o dată în viață.

 Iași
Iașiul este capitala provinciei și probabil cel mai frumos oraș al său. Este locul unde s-a realizat Unirea Principatelor Române și unde se găsesc prima universitate din țară (Universitatea Al. Ioan Cuza), primul muzeu memorial literar (Bojdeuca lui Creangă), cel mai vechi teatru (Teatrul Național Vasile Alecsandri) și prima gradină botanică (Grădina Botanică Anastasie Fătu). Iașiul este asociat cu numele poetului Mihai Eminescu, al prozatorului Ion Creangă, al istoricului Nicolae Iorga, al marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, al oratorului Mihail Kogalniceanu, precum și al multor alte mari talente care au dus la înflorirea vieții culturale și intelectuale. Piețele largi, arhitectura superbă, muzeele cu exponate de mare valoare și viața universitară animată, au transformat acest vechi oraș într-una dintre cele mai atractive destinații turistice din România.

 Palatul Cuza de la Ruginoasa
Construit de către boierul Săndulache Sturdza în anul 1804 și reamenajat în stil neogotic de Costache Sturdza, palatul a fost cumpărat 12 ani mai târziu de familia Cuza. Fosta reședința de vară a domnitorului și în prezent Muzeul Memorial “Alexandru Ioan Cuza”, reprezintă o surpriză imensă pentru vizitatori. Impunătorul palatul a fost restaurat de curând, după o atentă documentare, folosind tehnologie de ultimă oră. O hologramă a lui Alexandru Ioan Cuza, vorbindu-le românilor surprinde vizitatorii în palat. Interiorul extrem de frumos, introduce oaspeții în atmosfera secolului XIX.

 Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Castelul Sturdza îşi datorează existența tot unui membru al familiei Sturdza, mai exact George Sturdza care l-a construit între anii 1880 şi 1904. Decorațiunile exterioare ale palatului, în stil neogotic, sunt nemaiîntâlnite în România, iar picturile interioare în stil Art Nouveau sunt cele originale. Parcul de la Miclăuşeni este cel mai mare parc dendrologic privat, cu o suprafaţă de 30 ha. O data, pe moșia palatului se cultivau citrice și plante exotice, parcul era cândva împânzit de palmieri, iar în interiorul palatului te puteai răsfăța într-o saună.

 Humuleștii lui Creangă
La Humuleṣti vei descoperi pitită printre blocuri ṣi vile noi, o căsuṭă veche păstrată cu grijă în interiorul căreia domneṣte farmecul copilăriei celui mai mare povestitor român, Ion Creangă. Casa Creangă, cu toate lucrurile expuse în ea, reprezintă tipul de locuinṭă sătească, foarte des întâlnită în aceste locuri acum două veacuri. Deṣi casa este vizitată pentru faima scriitorului, vizitatorul ajuns aici are prilejul de a face o incursiune într-un timp ṣi spaṭiu pierdut. Conservată cu grijă pentru generaṭiile viitoare, casa reprezintă un prețios monument de arhitectură populară al neamului românesc.

 Muzeul Neculai Popa din Târpești
Nascut în 1913, Neculai Popa a fost un artist desavârșit și un colecționar pasionat de arta populară autentică și de obiecte folclorice. Măștile populare și costumele bogat colorate create de către el și soția sa, Elena sunt cunoscute în întreaga lume. Neculai Popa este renumit pentru muzeul popular ridicat în anii ‘70, cu eforturile proprii, în gospodaria sa din Târpești, care reprezintă astăzi unul dintre cele mai frumoase și interesante muzee din Moldova. Muzeul adăpostește peste 3000 de exponate, începând de la ceramica Cucuteni și obiecte dacice și până la obiecte populare de lemn, ceramică, fier, bani, împletituri și straie din diferite perioade istorice.

 Chilia lui Daniil Sihastru
Unul din cei mai populari sfinți moldoveni din toate timpurile a fost Daniil Sihastrul. După ce a atins ultima treaptă a călugăriei, Daniil s-a retras într-un loc tăinuit, în apropierea satului Putna. Acolo a gasit o stâncă, unde a dăltuit cu mare efort un paraclis, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. Aici a trait 20 de ani, timp în care monahi ori pustnici din toata țara veneau la el pentru a primi îndemnuri și sfaturi. Se spune că tânărul Ștefan, refugiat în pădure de frica unchiului său Petru Aron, ucigașul tatălui său, și-a găsit adăpost tocmai în chilia sihastrului Daniil, care l-a întărit și încurajat. Tot atunci, Cuviosul Daniil a prezis tânărului Ștefan, copleșit de durere și deznădejde, că nu peste multă vreme va urca pe tronul tatălui său Bogdan II și al bunicului său Alexandru cel Bun. Ștefan Vodă l-a cercetat pe Sihastrul Daniil și în anii lui de domnie, atât în vremuri de pace, cât și în vremuri de cumpănă pentru țară.

 Atelierul de ceramică neagră Marginea
Meșterii din Marginea produc ceramică neagră unică în lume, după o tehnică ce are origini dacice. Ea se mai întâlnește astăzi numai în atelierele de olărit din Marginea și aici puteți urmări ultimii olari tradiționali în acțiune. Tehnica s-a pastrat până azi, iar formele vaselor sunt și ele din vremuri străvechi.

 Cheile Bicazului și Lacul Roșu
Lacu Roșu este cel mai mare lac natural montan din România, situat la poalele Munților Hașmașu Mare. În aval de Lacu Roșu încep Cheile Bicazului, chei în Carpații Orientali, care fac legătura între Transilvania și Moldova. Drumul prin chei este unul dintre cele mai spectaculoase din țară.

Hotel Toaca Bellevue 4
www.toacabellevue.ro

 

1941_6

 

 

 

 

 

 Localizare
Hotelul Toaca Bellevue este situat în Gura Humorului, pe un platou înalt, ce oferă o vedere panoramică minunată asupra împrejurimilor. Elegant si confortabil, Toaca Bellevue este locul unde te simți ca acasă, iar gama diversificată de servicii, atentia pentru detalii, profesionalismul și disponibilitatea personalului fac șederea cât mai placută.

 Facilitățile hotelului
Hotelul dispune de bar, terasă, restaurant, camere cu balcon, închirieri rummy/ table/ saniuțe/ biliard, lift, acces gratuit la internet. Restaurantul hotelului oferă specialităţi bucovinene şi preparate europene. De asemenea, oaspeţii pot savura băuturi şi cafea la barul din holul hotelului sau pe terasă.

 Facilitățile camerelor
Camerele au un decor clasic subliniat de culori vibrante, menit sa asigure oaspetilor tot confortul pe parcursul șederii. Detin urmatoarele facilități: TV prin cablu, telefon, acces gratuit la internet, mobilier din lemn masiv, minibar, cosmetice de baie, uscător de păr, cabină de duș, fier și masă de călcat la cerere.