februarie 19, 2016

Oltenia și monumentele medievale

Oltenia și monumentele medievale
Dintr-un lemn – Horezu – Măldărești – Polovragi – Cheile Oltețului – Lainici – Defileul Jiului – Curțișoara – Valea Bălcească – Drăgășani – Costești – Târgu-Jiu – Hobița – Tismana – Craiova – Stefănești

159 €/pers

DATE DE PLECARE
• 21.03, 11.04, 16.05, 30.05, 13.06, 12.09, 26.09, 17.10.2016

TARIFUL INCLUDE
• 4 nopți de cazare la pensiune 3* în Polovragi
• Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

BONUS PROGRAM
• Vizitarea cramei si a domeniului Vila Dobruşa și degustare de vinuri

TARIFUL NU INCLUDE
• Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno (nu sunt obligatorii, însă vă recomandăm să le încheiați)
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrările la obiectivele turistice
• Excursiile opționale

EXCURSII OPȚIONALE NEINCLUSE ÎN TARIF
• Pe urmele lui Brâncuși: 15 euro/ persoană

BONUSURI SENIOR VOYAGE CLUB CARD
• Intrare la casa memorială Constantin Brâncuși din Hobița
• Intrare la Conacul Bălcescu

Program
 Ziua 1: București – Dintr-un lemn – Horezu – Măldărești (aprox. 250 km)
Pornim din București dis-de-dimineaţă. Pe traseu vizităm Mănăstirea Dintr-un Lemn, o bisericuță construită de un călugăr din trunchiul unui singur stejar. Ne îndreptăm către satul Horezu, celebru pentru tradiția olăritului. Vedem un atelier din localitate și Mănăstirea Hurezi, magnificul complex monahal construit de Brâncoveanu în secolul al XVII-lea. În apropiere, Măldăreștiul este renumit pentru cele două cule sau conace fortificate – Greceanu și Duca. Petrecem următoarele 4 nopți la o pensiune în Polovragi.

 Ziua 2: Polovragi – Defileul Jiului – Lainici – Curțișoara (aprox. 140 km)
De dimineață explorăm spectaculoasele Chei ale Oltețului, cele mai înguste din Europa, mănăstirea și peștera Polovragi. Urmează să ne aventurăm prin Defileul Jiului, o zonă de un pitoresc deosebit. Sosim la Curtişoara și vizităm muzeul în aer liber al Arhitecturii Populare Gorjene și cula Tătărescu. În apropiere găsim Mănăstirea Lainici, considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri gorjene și un punct important de pelerinaj pentru credincioși.

 Ziua 3: Valea Bălcească – Drăgășani – Costești (aprox. 220 km)
După micul dejun ne îndreptăm spre satul Valea Bălcească și conacul Nicolae Bălcescu. Aflăm povești fascinante despre conac și familia Bălcescu și descoperim cea mai mare colecție de documente masonice din România. Plecăm spre Drăgășani, zonă renumită pentru podgoriile sale. Vizităm crama și domeniul Vila Dobruşa și participăm la o degustare de vinuri. La întoarcere intrăm în Parcul Național Buila Vânturarița și ne oprim la Muzeul Trovanților din Costești, o rezervație unică în Europa, pentru a descoperi pietrele vii și misterul lor.

 Ziua 4: Târgu-Jiu – Hobița – Tismana (aprox. 180 km)
Vă invităm la o excursie opțională de o zi (extracost) pentru a descoperi capodoperele sculptorului din Târgu Jiu, locul copilăriei sale – Hobița și perspective asupra vieții unuia dintre artiștii mari ai lumii. În apropiere de Târgu-Jiu vizităm una dintre cele mai importante și vechi mănăstiri din Oltenia, Tismana. Alternativ, vă puteți relaxa și bucura de facilitățile pensiunii sau puteți explora zona pe cont propriu.

 Ziua 5: Craiova – Ștefănești – București (370 km)
Dupa un mic dejun relaxant intrăm în Craiova pentru o plimbare prin Parcul Romanescu, unul dintre cele mai mari din Europa, o excepțională realizare a unor arhitecți peisagiști francezi, din 1901-1903. Aici putem admira lacul, grădina zoologică și primul pod suspendat pe cabluri din Europa. La final poposim lângă Pitești, în Ștefănești, la Vila Florica, casa în care a locuit familia Brătianu, una dintre cele mai longevive şi active familii din viaţa politică românească.
Atracții
Admirăm marile mănăstiri ale Olteniei, descoperim culele boierești, aflăm poveștile conacelor marilor personalități ale țării, mergem pe urmele lui Brâncuși și străbatem peisaje de mare frumusețe.

 Mănăstirea Hurezi
Construit între 1691–1697, acest lăcaș de cult, inclus în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, este cea mai vastă și mai frumoasă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Aici a funcționat o școală unde s-a cristalizat stilul architectonic purtând numele domnitorului.

 Culele Duca și Greceanu, Măldărești
Numele de culă provine din cuvântul turcesc kule (turn), desemnând o locuință întărită, având forma unui turn, caracterizată de un parter înalt, masiv, și un etaj la care se ajunge cu ajutorul unei scări. Culele erau folosite pentru mai multe scopuri, pentru refugiu și apărare, de veghe şi alarmă sau ca și locuințe permanente. Acest tip de locuință rezistentă se întâlnește în țări din zona Balcanilor, precum Serbia, Bulgaria și Albania, iar în România cu precădere în Oltenia. La începutul secolului al XVI-lea, boierii din Măldărești erau unii dintre cei mai bogați din Oltenia, averile lor întinzându-se din crestele munților până spre câmpia Dunării. Datorită modului în care își depozitau avuția, adică în grămezi zise “maldăre”, membrii acestei familii bogate de boieri au căpătat porecla de Maldăr, iar comunei i s-a zis Măldărești. Bogăția despre care se dusese vestea constituia însă o ispită atât pentru turci cât și pentru haiducii vremurilor de atunci, de aceea, pentru a se apăra împotriva acestor repetate atacuri, neamul Măldăreștilor au clădit culele, cu aspect de fortăreață, c

 Muzeul trovanților din Costești
În comuna Costesti, natura a creat unele dintre cele mai surprinzătoare sculpturi de piatră. Aici sunt expuse, în aer liber pe o suprafață de un hectar, peste o sută de sculpturi ale naturii. Forme bizare, milimetrice sau de dimensiunea unui om, continuă să iasă la iveală. Oamenii de știință nu au reușit până acum, să deslușească în totalitate misterul formării trovanților. Ei susțin că formațiunile, numite în literatura de specialitate concrețiuni grezoase, ar avea peste 6 milioane de ani vechime și ar fi apărut datorită unor cimentări locale ale nisipului, posibil pe fondul unei activității seismice. Localnicii au părerile lor în privința trovanților, pe care îi numesc și „pietre vii” sau „pietre care cresc”. Unii susțin cu tărie că după o ploaie mai lungă, din nisipul umed răsar mici trovanți, iar pietrele de dimensiuni mai mari efectiv cresc. Trovanți pot fi întâlniți în mai multe zone din România, dar cei de la Costești impresioneaza prin diversitatea formelor și prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri pana la aproximativ cinci metri. Costeștiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formațiuni geologice.

 Mănăstirea și Peștera Polovragi
În fața Cheilor Oltețului se află mănăstirea Polovragi, o veche așezare monastică menționată în sec. al XVII-lea . Puțin mai departe, ascunsă în spatele versantului stâncos de la gura defileului, se află peștera Polovragi, considerată sălașul lui Zamolxe, principalul zeu al dacilor. Peștera este una dintre cele mai mari cavităţi stâncoase din ţara noastră. Speologii încă nu i-au găsit capătul, iar legenda spune că ieşirea e tocmai în Transilvania, la Sarmisegetuza. Din cei 10 km ai peşterii doar vreo 900 de metri sunt accesibili publicului. Locul are o încărcătură emoţională de excepţie deoarece a fost de-a lungul timpului un refugiu pentru daci, vraci şi călugări. Deasupra peşterii se află o cetate geto-dacică. În peşteră, dacii prelucrau o plantă rară, numită povragă, polvragă sau polovragă, întrebuinţată în popor ca remediu împotriva bolilor.

 Mănăstirea Lainici
Mănăstirea Lainici este considerată mireasa din Defileul Jiului datorită faţadei sale de un alb puternic. A fost construită în anii 1812-1818, în vremea domnitorului Gheorghe Caragea. La Mănăstirea Lainici s-a ascuns în anul 1817 Tudor Vladimirescu, îmbrăcat în haine călugăreşti, pentru a scăpa de urmărirea turcilor, împotriva cărora luptase în războiul ruso-turc din 1806-1812.

 Muzeul în aer liber din Curțișoara
La Curțișoara se află un frumos muzeu al construcțiilor din Gorj, zonă renumită prin arhitectura de lemn a caselor și bisericilor construite de obicei din stejari seculari. În muzeu pot fi admirate câteva tipuri de gospodării gorjene, toate demonstrând priceperea meșterilor constructori ai zonei și două cule.

 Conacul Bălcescu, Valea Bălcească
În istoria modernizării României, Nicolae Bălcescu şi paşoptismul sunt importante puncte de reper. Nu doar pentru că vorbim de unul din liderii generaţiei sale, implicat deopotrivă cultural şi politic în construirea unui parcurs european şi al unui nou statut românilor, cât şi datorită consecinţelor pe termen lung, pe care le-au generat acţiunile sale. În satul Valea Bălcească, se află conacul și parcul care au fost proprietatea părinților marelui om politic, istoric si gânditor democrat-revoluționar pașoptist Nicolae Bălcescu (1819-1852). Astăzi, conacul admirabil întreținut găzduiește o expozitie complexă, frumos structurată care ne poartă deopotrivă prin lumea boierimii secolelor trecute, dar și prin viața și activitatea lui Nicolae Bălcescu.

 Târgu Jiu
Târgu Jiu se mândrește cu o unică și neprețuită atracție – sculpturile monumentale realizate de Constantin Brâncuși la sfârșitul anilor 1930. În chip de memorial de război pentru orașul copilăriei sale, Brâncuși a planificat o serie de 12 opere, din care a reușit să finalizeze numai 4 înainte de moarte. Cea mai celebră dintre acestea este lucrarea recent restaurată Coloana Fără Sfârșit, un stâlp totemic, înalt de treizeci de metri, format din blocuri rombice din metal, a cărui formă unduitoare se regăsește în multe dintre pridvoarele vechilor case din lemn răspândite în toată regiunea. Celelalte sculpturi sunt Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii, înconjurată de 12 scaune mici sub formă de clepsidră, simbol al continuității lunilor anului.

 Hobița
Unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea s-a născut în 1876 într-o familie de tărani din Hobița, lângă Târgu Jiu. Casa în care a copilărit sculptorul afost transformată într-un mic muzeu.

 Mănăstirea Tismana
Tismana este cea mai veche mănăstire din România. A fost întemeiată în 1375 de Sf. Nicodim, membru al familiei princiare a Basarabilor, a cărui grotă de sihastru se află în dreapta porții de intrare. În mănăstirea Tismana s-au adunat în 1821 tăranii răsculați, conduși de Tudor Vladimirescu.

 Ștefănești – Brătianu
Familia Brătianu a fost una dintre cele mai longevive şi active familii din viaţa politică românească, acoperind întreaga epocă cuprinsă între 1866 şi 1947. Domeniul de la Florica (după cum era numit în epocă), este opera a doi dintre cei mai importanţi membri ai acestei familii – Ion şi fiul său, Ionel Brătianu și a fost martora a numeroase decizii politice cruciale pentru Regatul Român.
Pensiunea Cheile Oltețului 3*
www.cheile-oltetului.ro

16679_19699_2

 

 

 

 

 
 Localizare
Pensiunea este situată într-un cadru natural de excepție, în localitatea Polovragi, la poalele Munţilor Piatra Polovragilor, în imediata apropiere a minunatelor Chei ale Oltețului.

 Facilitățile pensiunii
Restaurantul pensiunii servește bunatăti tradiționale românești și preparate internaționale. Dacă dorești să petreci mai mult timp în aer liber și să savurezi aerul proaspăt de munte, te asteapta o terasă generoasă, un teren de tenis de picior, o masa de ping-pong, chiar și loc de joaca dacă veniți însoțiți de copii.

 Facilitățile camerelor
Camerele sunt decorate modern și pun la dispoziția turiștilor frigider, TV si acces la Internet de viteza mare prin Wi-Fi. Camerele oferă o vedere impresionantă asupra Cheilor Olteţului.

%d blogeri au apreciat: